fbpx

Nalatenschapsmediation in Harderwijk

Waarom een nalatenschapsmediator?

In lastige situaties rondom een overlijden of bijna overlijden weet SPOT Mediation uit Harderwijk het verschil te maken.

Conflicten rond en na het overlijden van dierbaren kunnen erg complex worden. Het overlijden of het naderen daarvan zet de verhoudingen in de familie op scherp. Jullie krijgen te maken met verdriet, rouw, andere rolverdelingen binnen de familie. Maar dan is er ook alles wat geregeld moet (gaan) worden: natuurlijk de uitvaart, de afwikkeling van het nalatenschap en andere praktische, vaak financiële en juridische zaken.

Aan de ene kant kan dit mensen dichter bij elkaar brengen, maar het kan helaas ook leiden tot spanningen.  Vervelende kwesties uit het verleden kunnen weer opkomen en leiden tot (nieuwe) ruzie(s). Degene die bijvoorbeeld veel voor één van de ouders gezorgd heeft, voelt zich totaal niet gewaardeerd, terwijl degene die verder weg woonde zich niet gezien voelt. Ruzie kan dan ontstaan om de meest onbenullige spullen die een emotionele waarde voor beiden heeft.

Soms lopen de spanning zo hoog op, dat de familieleden of andere erfgenamen er zelf niet meer uitkomen. Dan is daar SPOT Mediation uit Harderwijk als een nalatenschapsmediator en zal jullie dan uitkomst bieden. Nalatenschapsmediation is een manier van mediation die bij het het erfrecht en in familierelaties. Tijdens dit speciale mediation traject richten wij ons specifiek op kwesties die spelen rond overlijden en heeft ervaring in wat mediation rond nalatenschappen bijzonder maakt: de combinatie van familiedynamiek, rouw, financiën, afwikkeling van de nalatenschap en het recht.

Soorten nalatenschapsmediation

De nalatenschapsmediation bij SPOT Mediation is te verdelen in twee verschillende varianten:

 • post-nalatenschapsmediation: in de situaties ná een overlijden
 • pre-nalatenschapsmediation: in de situaties vóór een overlijden

De variant waar mensen meestal meteen aan denken bij het woord nalatenschapsmediation gaat over conflicten in erfenissen die in afwikkeling zijn, na overlijden dus. Hierover komen inderdaad de meeste conflicten voor. Post-nalatenschapsmediation betreft dus ook vaak het vinden van oplossingen voor een conflict rond de erfenis.

Pre-nalatenschapsmediation is juist vaker bedoeld om conflicten te voorkómen. Conflictpreventie, met andere woorden. Onder begeleiding van SPOT Mediation uit Harderwijk gaan jullie in gesprek over de moeilijke situaties die kunnen of wellicht al zijn ontstaan ontstaan rond of na het overlijden, vaak van een van de ouders. Samen afspraken maken over wat er nu of straks moet gebeuren, om te zorgen dat er geen ruzie ontstaat.

Niet veel mediators houden zich bezig met nalatenschapsmediation omdat dit nog niet erg bekend is. SPOT Mediation heeft wel de ervaring met de professionele begeleiding bij deze situaties. Door te kiezen voor SPOT Mediation uit Harderwijk kunnen jullie een heleboel leed voorkomen en onnodige juridische kosten voorkomen bij bijvoorbeeld een rechtbank of oplopende kosten bij een notaris.

Conflict erfenis

Bij conflicten over een nalatenschap lijkt het vaak te gaan om materiele zaken en deze voeren dan ook de boventoon. Maar juist oud zeer is in veel gevallen het echte probleem. Er zijn verschillende wensen en zorgen, die vaak een historie hebben. Iedereen heft zijn eigen beleving van de situatie en dat kan nogal eens lijden tot onderlinge conflicten.

Een passende en duurzame oplossing in het belang van alle betrokkenen ontstaat door aandacht voor zowel de menselijke, de financiële als de juridische kanten van de situatie.

SPOT Mediation werkt voor de nalatenschapsmediation samen met denalatenschapsmediators.nl

Kennismaken is gratis en vrijblijvend!

Niks is zo belangrijk als een goed gevoel hebben bij de mediator en vertrouwen hebben in de geboden diensten. Daarom is een kennismakingsgesprek bij SPOT Mediation ALTIJD gratis en geheel vrijblijvend. In dit gesprek maken we niet alleen kennis met elkaar en bespreken we  ook wat we voor elkaar kunnen betekenen, maar gaan we ook op zoek naar de haalbaarheid en eventuele extra wensen en behoeftes. Pas als het voor alle betrokken partijen goed en passend voelt, starten we de mediation, eerder niet!

Meer weten over jullie Mediator, Paul dat leest u hier

SPOT Mediation is telefonisch bereikbaar van maandag tot en met zaterdag tussen 09:00 en 21:00 uur. Bel gerust op: 0341 – 798 573 of stuur een e-mail middels het onderstaande formulier, dan bellen wij jou!

  Ga naar WhatsApp
  1
  Direct persoonlijk contact?
  WhatsApp met SPOTMediation
  Niks is zo belangrijk als direct en persoonlijk contact. Neem daarom direct via WhatsApp contact op met uw Mediator Paul Middendorp